neděle 25. září 2016

HEALTHIER CHOKLADBOLLAR

Ahoj!

 Dneska tu pro vás mám jak recept, tak vlastně i takovou menší recenzi. Při návštěvě Švédska jsem poprvé ochutnala jejich tradiční chokladbollar neboli takové čokoládové kuličky. Pro mě, jako milovníka čokolády a poslední dobou i milovníka kávy a také kokosu, je tohle ráj. Bohužel to není něco, čeho bych se mohla přejídat od rána do večera, tak jsem musela skončit u té jedné malé kuličky. Poslední den na mě ale v supermarketu vykoukla nějaká jejich napodobenina. Byla to vegan free, milk free, sugar free a nevím co všechno dalšího free verze.  Každopádně jsem jí hned koupila. Bylo to naprosto skvělé, díky tomu jsem si domů vezla suvenýr v podobě obalu se složením téhle dobrůtky s tím, že to někdy doma vyzkouším. 



Problém byl v tom, že se nám s mamčou povedlo zdemolovat domácí mixér, když jsem nutně potřebovala skořici a doma byla jen ta nemletá. No nakonec jsem skončila s mletou a jako bonus jsem jí měla i s plastovými kousky. Takže když mi byl na vyzkoušení nabídnut tento nutriboost od značky Russel Hobbs, bez váhání jsem na to kývla. Nějaký takový mixér jsem si chtěla pořídit už déle a teď byl i potřeba. Přišel mi balíček, který obsahoval 5 nádob, z toho 2 menší a 3 větší, k tomu různé druhy víček. Od sypátka na sýry po uzávěr na pití. Spolu s ním přišly i dva druhy čepelí, jedna na tužší a jedna na měkčí obsah.

 Jako první musím říct, že mě překvapilo, jak neuvěřitelně rychle a důkladně všechno rozsekal. Takovou datlovou pastu mi zatím žádný mixér neudělal. Jako jediný mínus beru to, že má jen jednu možnou rychlost a zapne se hned, co docvaknete nádobku, takže mě to poprvé trochu vylekalo. Ale jinak prošel testem ovesných vloček, čokolády, mandlí a datlí a se vším na bezvadnou. Takže pokud se zrovna koukáte po nějakém dobrém mixéru, s tímhle chybu určitě neuděláte. 

Abych se dostala i k receptu. Ten jsem si vymýšlela tak trochu po svém a za pochodu, sice jsem plus mínus věděla ingredience, ale žádné množství. A tak jsem prostě smíchávala a smíchávala, dokud jediné, co jsem cítila, byla čokoláda, kokos a káva. Musím říct, že na to, jak jsem se bála, co nakonec vznikne, je to moc dobré. A i když je na to ještě brzy, určitě tyhle kuličky obstojí i jako vánoční cukroví.

Ingredience na cca 10 kuliček: 
  1. ovesné vločky - 40g + pár jemných na případné zahuštění
  2. datle - 16ks 
  3. mandle - 25g 
  4. hořká čokoláda ( min 70% )- 20g
  5. kokosový olej - 2pl
  6. silná káva - 3pl
  7. mletý kokos - 1pl
  8. holandské kakao - 1,5pl
  9. rýžový sirup - 1čl
  10. mletý kokos + kokosové lupínky na obalení



postup:

Jako první si uděláme do menšího šálku silné kafe, aby nám stihlo alespoň trochu vychladnout. 
Rozmixujeme na jemno vločky, datle, mandle a hořkou čokoládu.


Pak všechno v misce smícháme dohromady a pokud je hmota moc řídká, přidáme ještě pár jemných vloček.


Poté dáme misku do lednice a necháme cca 1 hodinu tuhnout. Když "těsto" přestane být lepivé, začneme tvarovat kuličky, které poté obalíme v kokosu. Dáme na další hodinu do ledničky a zdravý, lahodný dezert je na světě. 

Máte taky rádi raw dobrůtky? Pokud máte nějaký osvědčený recept, tak mi ho určitě nechce dole v komentáři. A jestli tyto kuličky vyzkoušíte, dejte mi vědět, jak vám chutnaly!

Mějte se krásně.

PS: Food fotograf ze mě asi jen tak nebude .. :D

2 komentáře:

  1. Vypadá to dobře. Musim to vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se po nich jen zaprášilo !:D určitě napiš, jak ti chutnali :)

      Vymazat