čtvrtek 22. prosince 2016

CHRISTMAS RAW BALLS | LAST MINUTE

Ahoj! 
Vánoce jsou tady za dva dny a nebyla bych to já, kdybych si nenechávala věci na poslední chvíli. Výjimkou není ani vánoční pečení. V průběhu prosince jsem brouzdala po večerech na internetu a hledala nějaké zdravější alternativy cukroví. Všechno jsem si poctivě ukládala, ale k vlastnímu vytvoření se dostala až tento týden.

Protože si myslím, nebo spíš doufám, že nejsem sama v dělání věcí na poslední chvíli, ukážu vám dneska 3 super rychlé dobroty. 



HIDDEN COCONUT

První recept bude na čokoládové kuličky úplně vlevo. I když to na první pohled vůbec nevypadá, pod vrstvou čokolády se skrývá v podstatě jenom kokos. Výroba zabere jen pár minut, ale na výsledku to nikdo nepozná. Navíc je to cukroví bez výčitek. 

Na cca 20 kuliček potřebujete:

  • 100g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2-3 lžíce medu
  • lžička vanilkového extraktu
  • trošku soli
  • hořká čokoláda na obalení
postup:
Smícháme všechny ingredience kromě čokolády a vytvoříme z nich kokosovou hmotu. Z té pak tvarujeme menší kuličky. Ty jsou poměrně pracnější, protože moc  nechtějí držet u sebe, a když už drží, lehce se rozpadnou. Nezbývá tedy být trpělivý a opatrný. Poté je vyskládáme na talířek s pečícím papírem a dáme na minimálně půl hodinu do chladu. Mezi tím si rozpustíme hořkou čokoládu. Pokud jí doma zrovna nemáte, tady je recept na domácí.

Domácí raw čokoláda: 
  • kokosový olej
  • holandské kakao
  • javorový sirup
Smícháme rozpuštěný kokosový olej spolu s kakaem a podle chuti dosladíte. Je skvělá právě jako poleva, ale snad ještě radši jí mám na čerstvých waflích.

Ale teď zpět ke kuličkám. Když jsou kuličky ztuhlé, opatrně je namáčíme do čokolády a poté opět vracíme na pečící papír. Dáme je zpět do chladu a po další hoďce jsou ready.


pistachio truffles

Tyhle jsou moje úplně nejoblíbenější. Jsou dělané z krémového sýru, takže máte pocit jako by jste jedli čokoládovou pěnu. Navíc pokud je obalíte v pistáciích, nikdo je nepřehlédne a budou krásně kontrastovat. Plus opět se řadí do zdravé kategorie.

na cca 20 kuliček budete potřebovat: 
  • 100g krémového sýru (v receptu byla goldessa light, která má právě menší obsah tuku, ale každý sýr typu lučina by měl fungovat)
  • 40g arašídového másla smooth
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • cca 30g sladidla (já použila agáve+třtinový cukr, ale jde to i z medu, javorového sirupu..)
  • 40g hořké čokolády - rozpuštěné (pokud nemáte, můžete použít domácí)
  • pistácie na obalení

postup:
Smícháme si sýr, máslo, kakao, sladidlo a mícháme nebo mixujeme dokud nám nevznikne hladká směs. Když to máme hotové, vmícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu a dáme na pár minut odležet do lednice. Pak už nezbývá než začít koulet kuličky. Dále si rozmixujeme pistácie a kuličky obalíme. Nakonec je necháme ztuhnout v chladu, což zabere nejméně hodinu a můžeme se do nich pustit.


raw "rafaelo"

Tenhle poslední recept byla naprostá improvizace. Dodělala jsem předchozí cukroví, ale protože mamka nemá ráda tmavou čokoládu a mně zbýval zbytek jak burákového másla, tak goldessy, rozhodla jsem se udělat radost i jí. Použila jsem bílou čokoládu, tak nemůžu říct, že je bez výčitek, ale pokud vám to nevadí, tak ho určitě zkuste.

na cca 10 kuliček potřebujete:

  • 50g krémového sýru
  • 20g burákového másla - smooth
  • cca 20g sladidla (tentokrát jsem použila pouze cukr, ale zase je to na vás)
  • lžíce kokosu + na obalení
  • 50g bílé čokolády - rozpuštěné
Postup:
 Postup je stejný, jako u předchozích kuliček. Umícháme z ingrediencí hladkou směs a nakonec vmícháme čokoládu. Dáme ztuhnout do lednice a po přibližně 15 minutách začneme tvarovat. kouličky pak obalíme v kokosu a vrátíme odpočívat do lednice.



Doufám, že těm z vás, kdo na poslední chvíli hledali, co na Vánoce připravit, jsem pomohla. Do komentářů mi můžete napsat, jaké je vaše oblíbené cukroví a jestli přes Vánoce řešíte to, jak jíte a nebo na pár dní prostě vypnete.

Tak se mějte krásně a pokud už se nestihnu ozvat, tak vám přeji krásné Vánoce!

2 komentáře: