sobota 25. března 2017

APPLE CRUMBLE PIE

Ahoj!
I přes to, že jablíčková sezóna je za námi, máme jich plný sklep. Ale rozhodně si nestěžuji, protože když mě honí mlsná, ke které se přidá nuda nebo ze mě vyprchá veškerá nálada, vrhnu se do pečení.
Minulý týden nastal přesně tento případ, přidal se k tomu chybějící fotograf a bylo jasno. Doma jsme měli všichni snídani a pro vás tak vznikl článek na jeden z mých nejoblíbenějších sladkých receptů. Jablečný koláč s drobenkou. 


Píšu nejoblíbenější, ale objevila jsem ho teprve nedávno. S chutí jsem se do něj pustila. Připravím těsto, dám ho odležet a v mezi čase se pouštím do náplně. Když mám nakrájená jablíčka, začne mi pomalu docházet, že to je v podstatě jediná ingredience, která se v ní objevuje. Potom ještě komplikace při pečení těsta... No, koláč nechám doma s tím, že fakt netuším, co jsem vytvořila a moc tomu nevěřím. Když jsem venku, píše mi mamka, jak skvělý ten koláč je a než se vrátím domů, jeho půlka je pryč. Ochutnám také a nechce se mi tomu věřit. Příprava zabere takovou chvilku a chutná, jako kdybych strávila jeho výrobou celý den. 

INGREDIENCE

těsto:
  • 150g pšeničné celozrnné mouky
  • 70g másla/kokosového oleje - já dělala poměr 1:1
  • 1 žloutek
  • 55g medu (můžete použít agáve, javorový sirup,třtinový cukr)
  • vanilkové aroma 
  • špetka soli
  • lžička smetany ke šlehání ( můžete nahradit vysokoprocentním bílým jogurtem)
náplň:

  • 700g jablek
  • 100g ostružin
  • 4 lžíce medu
  • lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

drobenka:
  • 3 lžíce ovesných vloček (jemně mletých)
  • 45g pšeničné celozrnné mouky
  • 40g kokosového oleje
  • 25 - 30g třtinového cukru



postup:
Jako první si rozmixujeme mouku společně s máslem/olejem. Přidáme sladidlo,vanilku, žloutek a znovu mixujeme. Jako poslední přijde sůl a smetana. Těsto zpracujeme do koule, dáme do potravinářské fólie a na chvíli necháme odpočinout v lednici.

Mezitím nakrájíme jablíčka na kostky, které vložíme do kastrolu a na sucho vaříme za stálého míchání cca 3 minuty. Hlavní je myslet na to, že nechceme pyré a jablka by si měla udržet tvar. Po pár minutách přidáme trochu vroucí vody, med, koření a pokračujeme v míchání. Zahříváme dalších pár minut. 

Předehřejme troubu na 170°C. Těsto vyndáme a prsty ho roztáhneme po celé formě včetně stran. Vrstva bude hodně slabá, tak se nelekejte. Propícháme vidličkou a dáme do trouby. Je potřeba to sledovat, já to nechávala přibližně 10 minut. Mezitím si připravíme drobenku. Poté co koláč vyjmeme, nalijeme na něj jablečnou náplň, nahoru dáme drobenku a pečeme další půlhodinu. Teď přijde nejtěžší krok, počkat než celý koláč vystydne. Pak už nezbývá nic jiného, než se do něj pustit!



Jaký je váš nejoblíbenější koláč? Určitě mi dejte vědět do komentářů a vůbec se nebudu zlobit, pokud rovnou přihodíte i recept. 

Mějte se krásně a užijte si slunečný víkend! 










3 komentáře:

  1. Ten musím vyzkoušet :) vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam tak ten vypadá dobře! Navíc koláče s drobenkou, ty já ráda. A když je ve zdravější verzi? Sem s ním. :D
    Nikol (www.readeatandlive.blogspot.cz)

    OdpovědětVymazat